Genieten van Banksy in Amsterdam

Banksy in Amsterdam. Wie had dat ooit gedacht? Maar het kan dus echt. Een volledige tentoonstelling over de kunstenaar Banksy is nu gewoon in onze eigen hoofdstad te bezichtigen. En dat is best bijzonder te noemen. Nog steeds weet niemand wie deze artiest eigenlijk is. Het is zelfs niet zeker of het een man of een vrouw is. Allerlei geruchten doen de ronde. Over nationaliteit, geslacht en zelfs namen worden genoemd. Toch blijft Banksy, misschien juist wel hierom, enorm boeien. De streetart die hij of zij maakt is zó bijzonder en heeft vaak een duidelijke (politieke) boodschap.

Banksy de straatartiest

Banksy is eigenlijk “gewoon” een graffitispuiter. Een echte kunstige graffitispuiter, dat dan weer wel. Een echte artiest die kunst op straat brengt. En dan letterlijk. Heel veel steden over de hele wereld worden opgesierd door deze kunstenaar. Diverse thema’s, boodschappen en statements worden met graffiti aangebracht op muren en gebouwen. Wanneer een ander dit zou doen, zou het gezien worden als vandalisme. Maar niet bij deze kunstenaar. Niet meer tenminste. Als je een echte Banksy in je stad hebt, heb je een publiekstrekker waar je U tegen zegt. En dat zomaar gratis. Als stadsbestuur moet je af en toe even over je trots heen stappen, want deze artiest kan best heel kritisch zijn over van alles en nog wat. Maar dat moet je dan gewoon voor lief nemen.

Banksy in een museum?

Dat lijkt nou weer net niet de plek om Banksy te bewonderen. Toch is dit museum er in geslaagd een schitterende tentoonstelling over deze artiest neer te zetten. Verwonder je over alle soorten afbeeldingen die hij of zij heeft gemaakt. Veel uit de losse pols, maar ook veel met behulp van sjablonen. Dat klinkt als vals spelen, maar de pakkans werd hierdoor een stuk kleiner omdat hij (of zij) veel sneller kon gaan werken. En daarom kunnen we nu nog steeds genieten van de kunstwerken. Of deze nou in een museum zijn tentoongesteld of in het echt. Er komen nog regelmatig nieuwe kunstwerken bij.

Banksy de autoriteit op het gebied van graffiti

Banksy is de grootmeester van de graffiti. Met de politieke boodschappen, steken onder water naar bestuurders en gewoon mooie plaatjes is deze kunstenaar in staat om kale, saaie muren om te toveren tot iets bijzonders. De tentoonstelling is dan ook zeer de moeite waard. Gewoon uit interesse, maar deze kunstenaar heeft ook zeker een voorbeeldfunctie voor veel jongeren.