Kamado Joe: waarom je die wilt hebben

De Kamado Joe is een stoere houtkool gestookte barbecue waarmee je op veel verschillende wijze je vlees en groenten kunt bereiden. Wat maakt de Kamado Joe nu eigenlijk zo bijzonder? En wat kun je er allemaal mee?

Kamado Joe: gebaseerd op Japanse technieken

Kamado is het Japanse woord voor fornuis of stoof. Al vele duizenden jaren bereiden mensebn hun eten met fornuizen en potten van klei. In de loop der vele jaren heeft elke gebied hier een andere ontwikkeling in gemaakt. In Japan is de zogenaamde mushikamado ontstaan. Dit is een ronde pot van klei met een deksel in de vorm van een halve ei die je kunt verwijderen. De mushikamado is ontworpen om rijst te stomen en werd en wordt nog steeds in Japan gebruikt voor officiƫle gebeurtenissen. Na de Tweede Wereldoorlog ontdekten de Amerikanen deze manier van bereiden in Japan. Ze brachten deze kooktechniek mee naar de verenigde Staten waar het inmiddels een grote vlucht heeft genomen.

Veelzijdige barbecue

Die originele mushikamado is verder door ontwikkeld tot de huidige Kamado Joe. Dit is een stoere en veelzijdige barbecue die nu bestaat uit een keramische dome, een keramische vuurkorf en een vuurring. Ze hebben een mooi design en zijn in een aantal kleuren verkrijgbaar. Maar het belangrijkste is dat je er ontzettend veel mee kan doen. Met de Kamado Joe kun je bakken, roken, stoven, grillen en langzaam garen. Met deze barbecue kun je maar liefst twaalf uur roken zonder extra kolen toe te voegen. Bovendien kun je de Kamado Joe lang op een constante temperatuur houden.

Grillen op verschillende temperaturen

De Kamado Joe heeft als uniek element dat je zijn grillrooster kunt plaatsen op diverse hoogtes zodat je dicht bij het vuur je biefstuk lekker kunt grillen en wat hoger de groentes. Dit biedt weer een keur aan bereidingswijzen. Bovendien is het rooster makkelijk schoon te maken. Te samen met de handige uitschuifbare aslade en het stevige onderstel op wielen, maken dat de Kamado Joe fijn is in het gebruik. En dat is dus precies de reden waarom je deze barbecue echt moet hebben.