Wat private lease met de deeleconomie te maken heeft

Tegenwoordig heeft alles te maken met de deeleconomie. Huren is het nieuwe kopen. Private lease wordt dus ook steeds populairder; we willen geen spullen meer die echt ‘van ons’ zijn. We willen per maand betalen voor spullen die we kunnen gebruiken. En als we klaar zijn met die spullen te gebruiken, leveren we het weer in, krijgen eventueel een borg terug, en gebruiken weer wat anders. Dus, private lease: waarom wel of waarom niet?

Waarom private lease wel een goed idee is

Private lease zie je steeds meer terug. Waar het vijf tot tien jaar geleden nog een unicum was als je in een gehuurde auto reed, is het nu bijna bijzonder als je een eigen auto hebt. Er zijn meerdere redenen voor te bedenken waarom mensen liever een private lease auto nemen dan een auto kopen. Ten eerste maakt het qua maandelijkse kosten vrij weinig uit. Als je een private lease auto neemt, zitten de verzekeringskosten vaak bij de maandelijkse betaling in. Heb je er iets mee? Bel de verhuurder, en ze lossen het op. Ten tweede is een private lease auto vaak een (snelle) goedkope optie: niet iedereen heeft zomaar €10.000 liggen om een auto te kopen. Lease je het? Dan betaal je misschien €200 per maand, en kun je hem zo meenemen.

Waarom private lease misschien niet ideaal is

Hij is niet van jou. Als je een private lease auto huurt, huur je hem meestal voor een bepaalde periode. Je tekent een contract van (meestal) een jaar of drie. Daarna kun je eventueel verlengen, maar dan moet je ook bijbetalen. Na drie jaar moet je hem dus weer inleveren (en een andere auto kiezen). Dat heb je niet als je een auto koopt: die is en blijft van jou, het risico is aan jou en je mag ermee doen en laten wat je wil.

Ook goed om te weten…

Ten slotte kan een lease auto tot een bepaald aantal kilometers per jaar erg voordelig zijn. Als je daar overheen gaat moet je ook weer bijbetalen. Standaard is vaak 10.000 kilometer, maar ja: als je fulltime werkt en 50 kilometer van je werk af woont kan het wel hard gaan. Kortom: er zijn veel voor- en nadelen om een lease auto te nemen. Weeg ze af, en ga eens langs bij een verkoper!