Rokkostuum kopen: waarom je dat moet doen

Een rokkostuum  kopen kan een hele toer zijn. Toch is het  een echte must have voor de heren garderobe. Hoewel het rokkostuum misschien ouderwets aandoet, wordt het toch nog steeds regelmatig gedragen. Als man van deze tijd kun je dus echt niet zonder. Dus het loont zeker de moeite een rokkostuum te kopen. Maar waarom en waar let je op? Lees het hier.

Rokkostuum kopen: wanneer?

Wanneer koop je een rokkostuum. Dat is nog relatief simpel. Op het moment dat er ‘white tie’ op de uitnodiging staat wordt je geacht een rokkostuum te kopen. Dat ‘white tie’ slaat op het witte vlinderdasje dat onlosmakelijk verbonden is met dit pak. Alvasteen tip voor de aanschaf: zo’n dasje strik jezelf dus koop vooral geen voor gestrikt dasje.
Het wordt gedragen op formele geesten en ceremoniële bijeenkomsten. Aan de zijde van de mannen wordt in dat geval van de vrouw verwacht dat zij in een lange avondjurk, dus een jurk tot aan de grond, verschijnt. Een rokkostuum wordt vrijwel alleen ’s avonds gedragen. Buitenhuis of overdag kom je dit kledingstuk niet tegen.

Pas het goed!

Een rokkostuum kopen is geen sinecure. Al was het alleen maar om de prijs. Het pak bestaat uit diverse losse onderdelen dus dat kan best in de papieren lopen. Hoewel je tegenwoordig ook goede rokkostuums kan kopen voor wat meer schappelijke prijzen. Hoe dan ook moet het pak lang mee. Dat is wel een belangrijk gegeven. Je koopt het rokkostuum maar een paar keer in je leven. Dus het is uitermate belangrijk dat het goed past.

Waar let je op?

Zoals gezegd moet het pak goed passen. Bij de koop van een rokkostuum let je bijvoorbeeld op hoe het pak op de schouders valt. Dit moet mooi aansluiten. Er mag geen stof over de schouders vallen. Ook de mouwen moeten de juiste lengte hebben. Je moet met je handen net het randje van de mouw van het pak kunnen pakken. Ook bij de broek of pantalon  moet je op wat dingen letten. Het is handig alvast de schoenen te dragen die je bij het pak wilt dragen. Zo zie je of de broek goed valt. Hij moet net boven de schoen vallen. De broek mag de schoen iets raken. Verder moet de broek goed blijven zitten zonder riem. Overigens, die schoenen zijn zwart gelakt. Daar heb je niet veel keuze in volgens het protocol.

Een mooi en goed rokkostuum kopen kan even wat tijd kosten, maar dan kun je ook echt voor de dag komen op die hele speciale momenten.